• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Αντισυλληπτικά και libido

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν 2 βασικές ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες της γυναίκας κάθε μήνα. Χρησιμοποιούνται ευρέως από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

αντισυλληπτικά χάπια

Όπως κάθε φάρμακο έχουν και αυτά παρενέργειες. Οι πιο συχνές παρενέργειες έχουν να κάνουν με την αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.

Επειδή όμως αποτελούνται από ορμόνες είναι πολύ πιθανόν να προκαλούν και συμπτώματα τα οποία έχουν σχέση με τον ψυχισμό της γυναικάς. Η πιο συχνή περίπτωση είναι οι γυναίκες να παρουσιάζουν - ειδικά με κάποια που έχουν σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες - μια ελαφρά μορφή μελαγχολίας η οποία είναι πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμη διακόπτοντας απλά το χάπι.


Σε μερικές περιπτώσεις επίσης είναι δυνατόν οι αλλαγές αυτές στον ψυχισμό να επηρεάσουν και τη λίμπιντο με αποτέλεσμα η γυναίκα να εμφανίσει μειωμένη διάθεση για σεξουαλική επαφή. Αυτό είναι επίσης εύκολα αναστρέψιμο όπως και στην προηγούμενη περίπτωση.


Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η ελευθερία που έχει μια γυναίκα λόγω των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί πραγματικά να της απελευθερώσει την σεξουαλική ζωή.