• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Ρομποτική Χειρουργική

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι η πιο πρόσφατη, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής.


Την τελευταία εικοσαετία η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει απλουστεύσει σημαντικά την πραγματοποίηση πολύπλοκων γυναικολογικών χειρουργικών επεμβάσεων, επιτυγχάνοντας το ίδιο ή και καλύτερο τελικό αποτέλεσμα για τον ασθενή και το χειρουργό. Τα σημαντικά οφέλη των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων ωστόσο, επισκίαζαν μειονεκτήματα όπως η ύπαρξη δυσδιάστατης εικόνας και η σχετική ακαμψία των λαπαροσκοπικών εργαλείων.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ‘90, η «συνεργασία» της ηλεκτρονικής, μηχανικής και πληροφορικής επιστήμης, δημιούργησαν τη Ρομποτική Χειρουργική, η οποία ξεπερνά και τους τελευταίους περιορισμούς της συμβατικής λαπαροσκόπησης.


Οι επεμβάσεις γίνονται με τομές λίγων χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, σε σύντομο χρόνο, χωρίς επιπλοκές. Η αποκατάσταση είναι πλήρης και ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στις καθημερινές του δραστηριότητες.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;

Αποτελείται από μια κονσόλα χειρισμού, που δίνει τη δυνατότητα για πραγματική 3D απεικόνιση (Real time 3D) και ένα σύστημα 4 βραχιόνων, στο οποίο εφαρμόζονται τα χειρουργικά εργαλεία.

Ο χειρουργός κάθεται στην κονσόλα, μέσα στη χειρουργική αίθουσα αλλά σε απόσταση από τον ασθενή, και χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία των βραχιόνων, που εισάγονται πρώτα με μικρές τομές λίγων χιλιοστών στο σώμα της ασθενούς.

Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους βραχίονες. Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα. Οι βραχίονες διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία από τον καρπό του ανθρώπινου χεριού, φτάνοντας σε περιστροφή έως τις 360ο.

Το σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές, διευρύνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει λεπτομερείς, ακριβείς και πιο σταθερές κινήσεις. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα χέρια του αλλά και πεντάλ για να ελέγχει την κάμερα, να ρυθμίζει την εστίαση και να προσαρμόζει τη θέση των βραχιόνων του ρομπότ.

Το ρομπότ δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αλλά δρα ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγησή του, χωρίς τον κίνδυνο να αναλάβει πρωτοβουλίες από μόνο του. Αποτελεί ένα νέο, σημαντικό εργαλείο και εφόδιο, που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις.


ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;

Η Ρομποτική Χειρουργική πετυχαίνει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, τόσο σε εγχειρήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα με λαπαροσκοπικές τεχνικές, όσο και σε δύσκολες περιπτώσεις ‘ανοιχτών’ επεμβάσεων που μετατρέπονται σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις «ρουτίνας». Παράλληλα, συνεχώς επεκτείνει την εφαρμογή της σε ειδικότητες χειρουργικής που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατή, καλύπτοντας ειδικότητες όπως: γενική λαπαροσκοπική χειρουργική, ουρολογία, καρδιοχειρουργική – θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείριση μοσχεύματος bypass στεφανιαίας αρτηρίας), αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής), επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας, παιδιατρική χειρουργική.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;

  • Απόλυτη οπτική: Βελτιώνει την αντίληψη του βάθους, προσφέροντας στους χειρουργούς τρισδιάστατη εικόνα. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης του χειρουργικού πεδίου για πολύ ακριβείς και λεπτομερείς κινήσεις. Ενδεικτικά, τα αγγεία που έχουν μέγεθος χιλιοστού εμφανίζονται στο μέγεθος ενός μολυβιού.
  • Απόλυτη ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών: Στο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία από αυτά που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική χειρουργική και έχουν τη δυνατότητα περιστροφής έως και 360º, με αποτέλεσμα να παρέχουν άριστη πλαστικότητα, ακρίβεια και σταθερότητα κινήσεων. Επίσης, δίνουν τη δυνατότητα στο χειρουργό να προσεγγίσει απρόσιτα μέχρι σήμερα σημεία κατά τη διάρκεια της επέμβασης με απόλυτη ασφάλεια.
  • Ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα του ασθενούς: Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τομές λίγων χιλιοστών, που αποτρέπουν τη μεγάλη απώλεια αίματος και το τραύμα στο σώμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ;

  • Αυτή η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος προσφέρει στον ασθενή πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, παράλληλα με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Στις περιπτώσεις για παράδειγμα Ριζικής Προστατεκτομής όπου υπάρχει εντοπισμένος καρκίνος προστάτη, η Ρομποτική Χειρουργική πλεονεκτεί ουσιαστικά σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική. Εξαιρεί ριζικά τη νόσο και μειώνει για πρώτη φορά σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει ο ασθενής ακράτεια ούρων ή στυτική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση.


Η Ρομποτική Χειρουργική εφαρμόζεται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και στην καρδιολογία σε περιπτώσεις απλού by pass. Ο ασθενής καταπονείται αισθητά λιγότερο, καθώς αποφεύγει τη μεγάλη τομή της ανοιχτής μεθόδου. Χάρη σε τέσσερις τομές του ενός εκατοστού, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, το εξιτήριο από τη μονάδα εντατικής θεραπείας χορηγείται την ίδια ημέρα της επέμβασης, ενώ η συνολική παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις τέσσερις ημέρες.