• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Facebook
 • Facebook
 • Twitter
 • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Καρκίνος Τραχήλου ΜήτραςΤι είναι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας;

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας έχει αναγνωριστεί ως ο δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στον κόσμο. Εντοπίζεται στο κάτω μέρος της μήτρας, στην περιοχή του τραχήλου και πολλές φορές εκδηλώνεται μετά από μόλυνση με HPV.


Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου;

Το κυριότερο αίτιο της εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου είναι η λοίμωξη με τον ιό HPV. Ωστόσο, είναι δύσκολο να οφείλεται μόνο ο συγκεκριμένος ιός για την εμφάνιση της κακοήθειας. Συνήθως, συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα.


Άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι:

 • Η έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε μικρή ηλικία
 • Οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι
 • Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Πώς ο HPV μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο τραχήλου μήτρας;

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη βλαβών στον τράχηλο. Εάν αυτές δεν διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές των κυττάρων. Ωστόσο, δεν προκαλούν όλα τα στελέχη του HPV καρκίνο. Κάποια από αυτά είναι πιο επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν κακοήθεια. Ωστόσο, η πιθανότητα να προκληθεί καρκίνος τραχήλου μήτρας από οξυμένη κονδυλώματα είναι μηδαμινή.


Ποια άτομα βρίσκονται σε επικινδυνότητα;

Πιο επιρρεπείς στον καρκίνο είναι γυναίκες, οι οποίες:

 • Έχουν γεννήσει παραπάνω από μια φορά
 • Είναι καπνίστριες
 • Ακολουθούν μια κακή διατροφή

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας επηρεάζεται από την κληρονομικότητα;

Η κληρονομικότητα δεν φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος τραχήλου μήτρας δεν οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες. Εξαιρούνται οι εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που μια γυναίκα πάσχει από το σύνδρομο Lynch.


Ποιοι είναι οι τρόποι θεραπείας;

Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος τραχήλου μήτρας και το βαθμό στον οποίο έχει εξαπλωθεί, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Αφαίρεση μόνο του τραχήλου - Τραχηλεκτομή
 • Αφαίρεση ολόκληρης της μήτρας - Ολική υστερεκτομή
 • Ακτινοβολία
 • Χημειοθεραπεία

Μέχρι ποιο στάδιο μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο τραχήλου μήτρας;

Μπορούμε να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ακόμη και στο πιο προχωρημένο του στάδιο με συνδυασμό χειρουργικής θεραπείας, ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Δυστυχώς, όμως, σε αυτό το στάδιο τα επιτυχή αποτελέσματα είναι σπάνια και τα ποσοστά μακρόχρονης επιβίωσης πτωχά.


Πώς μπορεί μια γυναίκα να αναγνωρίσει ότι έχει καρκίνο; Υπάρχει κάποιο σύμπτωμα;

Ο καρκίνος τραχήλου μήτρας εντοπίζεται κυρίως με το Τεστ Παπανικολάου . Για να αντιληφθεί μια γυναίκα μόνη της ότι μπορεί να ότι έχει καρκίνο του τραχήλου, θα αιμορραγεί από τον τράχηλο, όποτε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντική είναι η πρόληψη με τον ετήσιο έλεγχο, το ΠΑΠ και τον εμβολιασμό όπου αυτός είναι εφικτός. Περιττό να προσθέσουμε πως ο γυναικολόγος με την κλινική εξέταση, την επισκόπηση, αλλά κυρίως με την κολποσκόπηση και τη λήψη βιοψίας παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πρόωρη διάγνωση του προβλήματος.


Σε ποιο βαθμό προστατεύει το εμβόλιο από τον καρκίνο;

Το εμβόλιο για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας συστήνεται σε κορίτσια και γυναίκες από 10 έως 44 ετών. Το νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί, προστατεύει από πολλούς διαφορετικούς τύπους του HPV, μεταξύ των οποίων είναι και επικίνδυνα στελέχη. Το εμβόλιο παρέχει προστασία έναντι των κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών βλαβών, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την 100% αποτελεσματικότητά του. Σίγουρα, οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.


Για οποιαδήποτε άλλη απορία σχετικά με το εμβόλιο και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο. Ο Χάρης Χηνιάδης είναι Χειρουργός Γυναικολόγος και ειδικός Αναπαραγωγής με πολυετή εμπειρία στα γυναικολογικά θέματα. Έχει εξειδικευθεί στην Ενδοσκοπική Χειρουργική και είναι μέλος μεγάλων επιστημονικών συλλόγων στην Ελλάδα και την Αγγλία.