• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Καρκίνος Μαστού και Αντισυλληπτικά Χάπια

Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια υποδεικνύουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο μαστού στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.


Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι σωστά, αλλά με μια ορθότερη ανάγνωση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και στο πως αυτό μεταφέρεται στον κόσμο από τα ΜΜΕ.


Κατ’αρχήν το αυξημένο ρίσκο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού μηδενίζεται μετά τη διακοπή χρήσης των χαπιών. Με λίγα λόγια, με το που σταματά μια γυναίκα τα αντισυλληπτικά χάπια επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα κινδύνου.


Επίσης είναι σαφές πλέον πως ο αναφερόμενος αυξημένος κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο που έχει μια γυναίκα να εμφανίσει καρκίνο μαστού εάν καπνίζει ή πίνει αλκοόλ ή έχει πυκνούς μαστούς ή δεν έχει κάνει παιδιά ή θηλάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Τελικά δηλαδή τα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να αυξάνουν ελαφρά και παροδικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού , αλλά αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος από αυτόν που μπορεί να έχει μια γυναίκα σε σχέση με τον τρόπο ζωής της ή άλλους παράγοντες.