• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Θεραπείες Υπογονιμότητας

Οι θεραπείες υπογονιμότητας που θα σας προτείνει ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής εξαρτώνται από τις δικές σας ανάγκες. Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να προσαρμοστούν στην περίπτωσή σας με απώτερο σκοπό να ικανοποιήσουν το στόχο σας. Η δημιουργία οικογένειας είναι σήμερα ακόμα περισσότερο εφικτή λόγω των νεότερων και πλέον αποτελεσματικών θεραπειών υπογονιμότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο ιατρός ανακαλύπτει την αιτία της υπογονιμότητας και την κατάλληλη θεραπεία για το ζευγάρι είναι η διερεύνηση υπογονιμότητας.


Τι περιλαμβάνει η διερεύνηση υπογονιμότητας;

H αρχική διερεύνηση της υπογονιμότητας αφορά τον κλινικό έλεγχο του ζευγαριού από το γυναικολόγο. Ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται με:


Απλές μέθοδοι Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας : Αποτελεί τον πλέον απλό τρόπο ελεγχόμενης αναπαραγωγής και αποτελείται ουσιαστικά από μια σειρά υπερηχογραφημάτων της μήτρας και των ωοθηκών.


Σπερματέγχυση : Είναι μια απλή μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά την οποία το σπέρμα με ανώδυνο τρόπο μεταφέρεται μέσα στη μήτρα της γυναίκας. Αυτό προϋποθέτει την επεξεργασία του σπέρματος και την εναπόθεσή του την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή στην ωορρηξία. Μπορεί να γίνει και χωρίς την λήψη φαρμάκων.


Θεραπείες παραλλαγής του κλασσικού κύκλου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Φυσικός κύκλος : Είναι ουσιαστικά μια εξωσωματική γονιμοποίηση όπου δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών και συνήθως παράγεται ένα μόνο έμβρυο. Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μειωμένη ωοθηκική ανταπόκριση, μεγάλη ηλικία ή ιατρικό ιστορικό που δεν επιτρέπει την λήψη γοναδοτροπινών.


Μικρογονιμοποίηση ICSI : Μεταφέρουμε τεχνητά το σπέρμα μέσα στο ωάριο και επιτυγχάνουμε καλύτερα ποσοστά γονιμοποίησης σε ασθενείς με μέτρια ποιότητα σπέρματος ή ιστορικό αποτυχημένης κλασσικής IVF.


Θεραπείες Υπογονιμότητας που παγώνουν το χρόνο

Κρυοσυντήρηση - Κατάψυξη Ωαρίων : Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για γυναίκες, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία που ενδέχεται να βλάψει τις ωοθήκες τους. Για παράδειγμα, αφορά γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοβολίες για θεραπεία καρκίνου. Υποψήφιες για κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι και ανύπανδρες γυναίκες, οι οποίες λόγω της ηλικίας τους επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάριά τους για μελλοντική χρήση.


Κρυοσυντήρηση - Κατάψυξη Εμβρύων : Πρόκειται για μέθοδο ρουτίνας πλέον, όπου τα πλεονάζοντα έμβρυα που προκύπτουν από την Εξωσωματική Γονιμοποίηση καταψύχονται. Έτσι, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά από το ζευγάρι είτε σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειάς τους είτε για την απόκτηση ενός ακόμα παιδιού.


Θεραπείες Υπογονιμότητας με «δανεικό» γενετικό υλικό

Δωρεά Ωαρίων : Είναι πλήρως θεσμοθετημένη στη χώρα μας και γίνεται νόμιμα με ελεγμένες δότριες. Γίνεται συνήθως σε γυναίκες που δεν έχουν καλά ωάρια.


Δωρεά Σπέρματος: Γίνεται σε περιπτώσεις όπου έχει αποτύχει κάθε προηγούμενη προσπάθεια ανεύρεσης φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Η Τράπεζα σπέρματος της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης έχει δότες, ελεγμένους μέσα από μια μια πλειάδα εξετάσεων: αιματολογικών, μικροβιολογικών και γενετικών. Το σπέρμα καταψύχεται για 6 μήνες πριν χρησιμοποιηθεί και ο δότης επανελέγχεται.


Δωρεά Εμβρύων: Συνίσταται στη δωρεά (και αποδοχή από το ζεύγος – λήπτη) πρόσφατα γονιμοποιημένων ωαρίων ή κρυοκατεψυγμένων εμβρύων. Είναι μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία, παρ' όλο που δυστυχώς σπάνια βρίσκονται ζευγάρια που να δωρίζουν τα έμβρυά τους σε άλλα με σοβαρά προβλήματα γονιμότητας.


Θεραπείες Υπογονιμότητας για τις γυναίκες που δεν μπορούν να κυοφορήσουν

Παρένθετη μητρότητα: Αφορά στις γυναίκες που έχουν υποστεί υστερεκτομή ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανατομία της μήτρας τους. Επιπλέον είναι μια μέθοδος χρήσιμη σε γυναίκες στις οποίες έχει απαγορευθεί η εγκυμοσύνη λόγω ιατρικών προβλημάτων που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Είναι πλήρως νομικά θεσμοθετημένη στη χώρα μας.


Επιπλέον τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση - PGD-PGS: Με την τεχνική αυτή πραγματοποιούμε βιοψία των εμβρύων που πρόκειται να μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας. Ελέγχουμε τα έμβρυα κυρίως για χρωμοσωμικές ανωμαλίες (Τρισωμία 21, 13, 18) ή σοβαρές κληρονομικές ασθένειες (π.χ. Μεσογειακή Αναιμία).


Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη: (assisted hatching). Με την τεχνική αυτή λεπταίνουμε την εξωτερική μεμβράνη του εμβρύου. Έτσι, αυτή μπορεί να ραγεί πιο εύκολα και να γίνει πιο εύκολη η εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο της μητέρας.


Βλαστοκύστη: Ονομάζεται ένα έμβρυο το οποίο έχει καλλιεργηθεί 2 – 3 ημέρες παραπάνω από τα άλλα έμβρυα και κατά συνέπεια είναι 5 – 6 ημερών. Η χρήση βλαστοκύστης φαίνεται να έχει περισσότερες πιθανότητες κύησης από αυτήν την κλασσική εμβρυομεταφορά τρίτης ημέρας.


Ο γυναικολόγος Χάρης Χηνιάδης εξειδικεύεται στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και τις Θεραπείες Υπογονιμότητας. Ο ιατρός παρουσιάζει πολυετή εμπειρία στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, προσφέροντας σε κάθε ζευγάρι που το επιθυμεί τη δυνατότητα να αποκτήσει οικογένεια. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτή, ίδρυσε το Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live, βοηθώντας ζευγάρια με οικονομικές αδυναμίες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε κι εσείς μαζί μας για να πραγματοποιήσετε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού.