• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Facebook
 • Facebook
 • Twitter
 • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Δυσμηνόρροια

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ;


Τι είναι η δυσμηνόρροια;

Δυσμηνόρροια είναι η κατάσταση κατά την οποία η γυναίκα πονάει περισσότερο από το φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της περιόδου της (έμμηνος ρύση). Μια κοπέλα μπορεί να εμφανίσει τέτοιο πρόβλημα κατά την εφηβική της ηλικία χωρίς κάποια προϋπάρχουσα πάθηση (πρωτοπαθής δυσμηνόρροια) ή όταν έχει πλέον μεγαλώσει, οπότε και συνήθως υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο το οποίο πρέπει να διερευνηθεί (δευτεροπαθής δυσμηνόρροια).


Περίπου το 25-30% των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους παραπονούνται για δυσμηνόρροια. Φυσιολογικά μια γυναίκα δεν θα έπρεπε να νιώθει παρά μέτριο πόνο, ο οποίος οφείλεται στις Προσταγλανδίνες οι οποίες προκαλούν τις συσπάσεις της μήτρας.


Αν η παραγωγή των ουσιών αυτών είναι πάνω από το φυσιολογικό τότε έχουμε πόνο, ο οποίος αρχίζει να εκδηλώνεται 1-2 μέρες πριν την περίοδο και συνεχίζει κατά τη διάρκειά της. Ο πόνος μπορεί να είναι ρυθμικός, σαν κράμπα, να αντανακλά στη μέση, την πλάτη, το στομάχι ή και τα πόδια. Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν τάση προς εμετό.

Μια γυναίκα με τέτοια συμπτώματα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της, να συζητήσει το πρόβλήμα και να βρει λύση σε αυτό. Αυτός θα πάρει ένα καλό ιστορικό, θα την εξετάσει κλινικά και θα πραγματοποιήσει υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων.


Οι τύποι δυσμηνόρροιας

Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες κράμπες. Ο πόνος ξεκινάει 1-2 ημέρες πριν ή κατά την περίοδο και επηρεάζει συνήθως την κοιλιακή χώρα, την πλάτη ή τους μηρούς. Η ένταση του πόνου μπορεί να είναι ήπια έως και έντονη και μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και έμετο, κόπωση και ακόμη και διάρροια. Όσο η γυναίκα μεγαλώνει οι κράμπες γίνονται πιο ήπιες ή εξαφανίζονται εντελώς.

Η δευτερογενής δυσμηνόρροια χαρακτηρίζεται από πόνο που προκαλείται λόγω κάποιας πάθησης, όπως είναι ενδομητρίωση, αδενομύωση, ινομυώματα, πυελική φλεγμονώδης νόσος ή τραχηλική στένωση. Ο πόνος ξεκινάει πριν την έναρξη της περιόδου.

Στην Ενδομητρίωση, κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (ενδομήτριο) μεταναστεύουν σε άλλα σημεία του σώματος. Αυτά παράγουν το αίμα της περιόδου. Όταν λοιπόν μεταναστεύουν –κυρίως μέσω των σαλπίγγων-προς την κοιλιά εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία του σώματος (ωοθήκες, έντερο, σπάνια ακόμα και στον εγκέφαλο) και παράγουν αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Για το λόγο αυτό μια γυναίκα μπορεί να πονάει στην περίοδο της σε διάφορα σημεία της κοιλιάς. Η Ενδομητρίωση χρειάζεται ειδική φαρμακευτική θεραπεία και αρκετές φορές λαπαροσκοπική χειρουργική αφαίρεση.


Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;

Οι κράμπες που παρατηρούνται κατά τη δυσμηνόρροια προκαλούνται ως αποτέλεσμα συσπάσεων στη μήτρα λόγω των προσταγλανδινών. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η μήτρα συσπάται για να αποβάλλει το αίμα και αποκαλείται ο πόνος που μοιάζει με κράμπα.

Άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν δυσμηνόρροια είναι οι ψυχολογικοί, ενώ έχει αποδειχθεί ότι στη βελτίωση των συμπτωμάτων βοηθάει η αλλαγή της δίαιτας, η διακοπή του καπνίσματος και η άσκηση.Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα της δυσμηνόρροιας;

 • Ήπιος έως έντονος πόνος στην κοιλιακή χώρα, την πλάτη ή τους μηρούς
 • Αίσθημα πίεσης στην κοιλιακή χώρα

Ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν επίσης:

 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Πονοκέφαλο
 • Ζάλη

Επικοινωνήστε άμεσα με το γυναικολόγο σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε έντονες ή ασυνήθιστες κράμπες που διαρκούν για περισσότερο από 2-3 ημέρες.


Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της

 • Ηλικία μικρότερη των 30 ετών
 • Έναρξη της εφηβείας σε ηλικία 11 ετών ή νεότερη
 • Έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια περιόδων (μηννορραγία)
 • Ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία (μητρορραγία)
 • Οικογενειακό ιστορικό δυσμηνόρροιας
 • Κάπνισμα

Πιθανές Επιπλοκές

Η δυσμηνόρροια και τα συμπτώματά της δεν προκαλούν επιπλοκές, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας. Οι παθήσεις που οδηγούν σε δευτερογενή δυσμηνόρροια όπως η ενδομητρίωση, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

Η αδενομύωση συχνά συνυπάρχει με την ενδομητρίωση και είναι πιθανό αίτιο υπογονιμότητας.

Τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν έντονη αιμορραγία, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, υπογονιμότητα και αύξηση του όγκου της μήτρας.

Η πυελική φλεγμονώδης νόσος αυξάνει τον κίνδυνο εμφύτευσης του εμβρύου έξω από τη μήτρα σας (έκτοπη κύηση).


Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της δυσμηνόρροιας πραγματοποιείται με φυσική εξέταση και εξέταση πυέλου, αφού πρώτα ο γυναικολόγος έχει λάβει το ιατρικό σας ιστορικό και τον έχετε ενημερώσει για τα συμπτώματα που παρουσιάζετε. Κατά την εξέταση, ο γιατρός θα αναζητήσει σημάδια λοίμωξης και τυχόν ανωμαλίες στα αναπαραγωγικά σας όργανα. Επιπλέον εξετάσεις που μπορεί να σας ζητηθούν είναι οι εξής:

 • Υπέρηχος: δημιουργεί μια εικόνα της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών και μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση
 • Μαγνητική τομογραφία: παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες από ένα υπερηχογράφημα και μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να διαγνώσει τις υποκείμενες νόσους.
 • Λαπαροσκόπηση: μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση παθήσεων, όπως ενδομητρίωση, ινομυώματα, κύστεις των ωοθηκών και έκτοπη κύηση.

Ποιοι είναι οι μέθοδοι θεραπείας;

Σε περίπτωση πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας μπορεί να χορηγηθεί κάποιο παυσίπονο με αντι-προσταγλανδινικές ιδιότητες (προσοχή γιατί τα περισσότερα αυξάνουν το αίμα της περιόδου) σε συνδυασμό ή μη με παράγοντες που ευνοούν την πήξη του αίματος.


Μπορεί επίσης να χορηγηθεί αντισυλληπτικό χάπι. Έχει βρεθεί πως τα αντισυλληπτικά όταν επιλεγούν σωστά βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά της περιόδου. Αυτό προϋποθέτει πως δεν υπάρχουν αντενδείξεις χορήγησης των παραπάνω χαπιών στην ασθενή. Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επιτρέπουν στις ωοθήκες να παράγουν ωάριο κάθε μήνα (ωορρηξία) και κατά συνέπεια παράγονται λιγότερες προσταγλανδίνες από τον οργανισμό της γυναίκας άρα αυτή πονάει λιγότερο!

Επιπλέον τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα είναι οι εξής:

 • Τοποθετήστε μία θερμοφόρα στην κοιλιά ή την πλάτη σας
 • Ξεκουραστείτε
 • Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη
 • Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ
 • Κάντε μασάζ στο κάτω μέρος της πλάτης και της κοιλιάς
 • Προσθέστε την άσκηση στο πρόγραμμά σας

Στην περίπτωση της δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας ο γυναικολόγος θα πρέπει να διαφοροδιαγνώσει το βασικό αίτιο. Ο βασικός παράγοντας πρόκλησης δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η Ενδομητρίωση. Εάν η ενδομητρίωση ή τα ινομυώματα είναι το αίτιο, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί βοηθήσει τα συμπτώματά σας.


Μη διστάσετε με επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Δρ.Χάρη Χηνιάδη για μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.