• ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Facebook
  • Facebook
  • Twitter
  • You Tube
Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη

Αντισυλληπτικά Χάπια

Τι είναι τα αντισυλληπτικά χάπια και πώς ακριβώς δρουν;

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν κατά κάποιο τρόπο τις ορμόνες που παράγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Ο οργανισμός θεωρεί έτσι ότι έχει αρκετή ποσότητα από τις ορμόνες αυτές και απενεργοποιεί τις ωοθήκες. Αυτές αδρανούν, δεν παράγουν ωάρια και έτσι είναι ουσιαστικά αδύνατον να συμβεί γονιμοποίηση ακόμα και με σεξουαλική επαφή χωρίς άλλη προφύλαξη.


Υπάρχουν άλλοι λόγοι - εκτός από την αντισύλληψη - για τους οποίους χορηγούνται τα αντισυλληπτικά χάπια;

Ένας έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αντισυλληπτικά χάπια με διάφορους τρόπους καθώς αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του. Οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούνται είναι:

· Για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου της περιόδου - δυσμηνόρροια

  • Σε περιπτώσεις έντονης αιμορραγίας
  • Όταν υπάρχει κύστη ωοθήκης και θέλουμε να αδρανοποιήσουμε τις ωοθήκες για να μην δημιουργούνται ωοθυλάκια και κατά συνέπεια κύστες

· Για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην υποτροπιάσει η ενδομητρίωση μετά από επεμβατική λαπαροσκόπηση

· Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών και για τη θεραπεία ακμής ή/και τριχοφυΐας


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών;

Στα πλεονεκτήματα των αντισυλληπτικών χαπιών συγκαταλέγονται:

· Οι δυνατότητες εφαρμογής τους σε διάφορα γυναικολογικά θέματα

· Η ευκολία στη χρήση τους, αφού ακόμα κι αν παραληφθεί κάποια δόση, δεν μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητά τους

· Το γεγονός ότι δεν προκαλούν κατακράτηση ύδατος, δεδομένου πως τα τελευταία μοντέρνα σκευάσματα βασίζονται σε διουρητικά φάρμακα


Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών;

Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και τα αντισυλληπτικά χάπια παρουσιάζουν πιθανές παρενέργειες εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα αντισυλληπτικά χάπια που σας έχει υποδείξει ο Γυναικολόγος για την περίπτωσή σας.

Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για αύξηση βάρους, θρομβώσεις, τριχοφυΐα ή κατάθλιψη. Τι ισχύει τελικά; Η αύξηση βάρους δεν επηρεάζει πλέον τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά εξαιτίας του διουρητικού χαρακτήρα των νέων χαπιών. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα χάπια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τριχοφυΐας και της ακμής σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών .

Σχετικά με την κατάθλιψη, πρόκειται για παρενέργεια που αντιμετωπίζεται εύκολα με την αλλαγή του τύπου του αντισυλληπτικού χαπιού που χορηγούμε. Όσον αφορά τις θρομβώσεις, είναι σπάνια παρενέργεια (1 στις 15.000-25.000 περιπτώσεις) που επιβεβαιώνει τον κανόνα ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς τη συνταγή ιατρού.


Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των αντισυλληπτικών χαπιών και του καρκίνου;

Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν ευθύνονται ευθέως για την εμφάνιση καρκίνου. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που κάνουν μακροχρόνια χρήση τους έχουν ελαφρά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού (10%) σε σχέση με άλλες. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, μηδενίζεται με τη διακοπή της λήψης του χαπιού. Αντίθετα, με τη χρήση του χαπιού υπάρχει σημαντικά μειωμένος κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών .


Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στειρότητα;

Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η χρήση των αντισυλληπτικών δεν επηρεάζει τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Αντίθετα με ότι πίστευε ο κόσμος παλιότερα, έχει πλέον αποδειχθεί ότι για ένα σύντομο διάστημα μετά τη διακοπή της λήψης τους οι πιθανότητες σύλληψης είναι στατιστικά αυξημένες.


Είναι κατάλληλα για κορίτσια στην εφηβεία;

Ο καλύτερος τρόπος αντισύλληψης στην εφηβεία είναι η χρήση προφυλακτικού, γιατί προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Παρόλα αυτά, μερικές φορές, για λόγους περισσότερο θεραπευτικούς και όχι αντισυλληπτικούς είναι απαραίτητη η χορήγησή τους στην εφηβεία. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι για παράδειγμα το έντονοσύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ενδομητρίωση, η δυσμηνόρροια και άλλοι.


Θα πρέπει να διακόπτεται η λήψη χαπιών μια φορά το χρόνο, για να ξεκουράζεται ο οργανισμός της γυναίκας;

Ο οργανισμός της γυναίκας δεν χρειάζεται «ξεκούραση» από τα αντισυλληπτικά χάπια. Μερικές φορές, όμως, οι γυναίκες για λόγους ψυχολογικούς επιλέγουν να επιβεβαιώνουν την ωοθηκική λειτουργία τους, διακόπτοντας για λίγο το χάπι. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένα σκευάσματα μπορούν να επηρεάσουν λειτουργίες του ήπατος. Όταν υπάρχουν ενδείξεις, είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται συχνά αιματολογικές εξετάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές πράγματι μπορεί να συστήσουμε στην ασθενή να διακόψει για λίγο τη χρήση των χαπιών.


Εσείς ως ειδικός, συστήνετε τη χρήση τους ή όχι;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι τόσο ασφαλή όσο και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Δηλαδή, πρέπει να χορηγούνται από ειδικευμένο γυναικολόγο μετά από λήψη ιστορικού, εξέταση και υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Αποτελούν ένα εξαιρετικό μέσο αντισύλληψης για γυναίκες που έχουν μόνιμη σχέση χωρίς κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και δεν υπάρχει αντένδειξη στη χρήση τους. Ταυτόχρονα, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για το γυναικολόγο στην αντιμετώπιση ποικίλλων γυναικολογικών προβλημάτων που προαναφέραμε. Κατά συνέπεια συστήνουμε τη χρήση τους καθημερινά σε δεκάδες γυναίκες.


Ο Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων. Ακόμα και όταν οι γυναίκες χρειάζονται οποιαδήποτε συμβουλή, βρίσκεται δίπλα τους και τις συμβουλεύει αναλόγως. Εκείνος και η έμπειρη ομάδα του προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με σεβασμό στις ανάγκες κάθε γυναίκας. Επικοινωνήστε κι εσείς μαζί μας και προγραμματίστε το δικό σας διαγνωστικό ραντεβού με τον ιατρό.