ΧΑΡΗΣ Χ. ΧΗΝΙΑΔΗΣ
Γυναικολογία - Μαιευτική - Υπογονιμότητα
γυναικολόγοςμαιευτήραςεξωσωματική, hpv, ινομυώματα
 Δείτε όλα τα
ΑΡΘΡΑ
Ο Γιατρός
προτείνει/συμβουλεύει:

Περιοδος

 
Η περίοδος έρχεται περίπου κάθε 28 ημέρες όταν μια γυναίκα δεν μείνει έγκυος.

Κάθε μήνα το εσωτερικό στρώμα της μήτρας, το ενδομήτριο, παχαίνει υπό την επίδραση των γυναικείων ορμονών -οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Αν προκύψει γονιμοποίηση του γυναικείου ωαρίου κατά την διάρκεια τον γονίμων ημερών, τότε το νεοδημιουργηθέν έμβρυο εμφυτεύεται στο παχύ ενδομήτριο και αρχίζει να διαιρείται και να αναπτύσσεται. Η προγεστερόνη συνεχίζει να εκκρίνεται από τις ωοθήκες και το ενδομήτριο συνεχίζει να παχαίνει χωρίς να αιμορραγεί.

Αν όμως δεν συμβεί η γονιμοποίηση του ωαρίου τότε το ενδομήτριο δεν χρειάζεται να είναι παχύ. Σταματά λοιπόν η επίδραση των ορμονών και αυτό μην έχοντας υποστήριξη «πέφτει». Η απόπτωση αυτή του ενδομητρίου από την μήτρα προς τον κόλπο και τελικά έξω από το γυναικείο σώμα είναι η περίοδος που έχει η γυναίκα κάθε 28 ημέρες.

Μέχρι να επουλωθεί πλήρως το ενδομήτριο και να αρχίσει να ξανα-αναπτύσσεται περνούν άλλες 5 περίπου ημέρες κατά τις οποίες παρατηρείται η κολπική αιμορραγία. Καθώς τα αγγεία του ενδομητρίου επουλώνονται σταδιακά σταματάει και η περίοδος.

 

 

τηλέφωνο

2107215034

Καρνεάδου 16 Κολωνάκι
Αθήνα 10675

Αναζητήστε εδώ:

Φωτεινή Καλιακάτσου-Χηνιάδη, οδοντίατρος Νικόλαος Δ. Μπενάρδος // ΟΡΘΟΠAIΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ